Senin, 13 September 2010

TUGAS BAHSA SUNDA

Dina jaman Karajaan Padjadjaran anu dipingpin ku Sri Baduga Maha Raja, Karawang mangrupa salah satukota ti Pajajaran anu mangrupa dayeuh Palabuhan di tepi Walungan Citarum. Bupati Kahiji nyaéta Adipati Kertabumi IV anu dipikawanoh Singaperbangsa anu sacara turun temurun nyekel kalungguhan Bupati Karawang, kungsi jadi minangka bagian ti wewengkon kakawasaan karajaan Mataram sarta pamaréntah Hindia Walanda nepi ka datangna kakawasaan Inggris. Dina mangsa Pamaréntahan Inggris (warsih 1811-1816)

Kabupatén Karawang dihapuskan sarta anyar dihidupkan balik kira-kira warsih 1820 sarta Bupati kahijina R.A.A. Surianata. Sajarah kalungguhan Puseur dayeuh Kabupatén Karawang nyaéta:


Kabupatén Karawang jeung Ibu Dayeuhna di Karawang ti warsih 1653-1819 (166) warsih
Kabupatén Karawang Ibukotanya di Wanayasa ti kira-kira warsih 1820-1830 (10) warsih
Kabupatén Karawang jeung Ibukotanya di Purwakarta ti warsih 1830-1449.Ngaliwatan kaputusan Wali Nagara Pasundan tanggal 29 Januari 1949 Nomer 12 Kabupatén Karawang dipeupeus jadi 2
nyaéta Karawang Kulon jeung Puseur dayeuh Karawang sarta Karawang Wétan jadi Kabupatén Purwakarta jeung Puseur dayeuh di Subang
Jeung Undang-undang Republik Indonésia Nomer 14 Warsih 1950 ngeunaan Pembentukan Wewengkon Kabupatén dina lingkungan Propinsi Jawa Kulon warsih 1950. Karawang sacara resmi dinyatakeun minangka Kabupatén anu nangtung sorangan jeung Ibukota di Karawang

Ayeuna Kabupatén Karawang dibagi luhur 3 Kewedanaan, 12 Kacamatan sarta 112 Désa sarta ditetepkeun yén Kabupatén Karawang didirikan dina warsih 1633 Masehi. Ayeuna Karawang geus kabagi jadi 30 Kacamatan sarta diwangun ti 309 Désa.

Kecap karawang mecenghul dina Naskah Bujangga Manik ti ahir abad ke-15 atawa mimiti abad ke-16. Bujangga Manik nuliskeun kieu:
leteng karang ti Karawang,
leteng susuh ti Malayu,
pamuat aki puhawang.
Dipinangan pinang tiwi,
pinang tiwi ngubu cai,
Dina basa Sunda, karawang miboga harti pinuh jeung liang. Bisa jadi dina wewengkon Karawang jaman tiheula loba dipanggihan liang.
Cornelis de Houtman, urang Walanda kahiji anu menginjakkan sukuna di pulo Jawa, dina warsih 1596 nuliskeun ayana hiji tempat anu ngaranna Karawang kieu:
Di tengah jalan antara Pamanukan sarta Jayakarta, dina hiji ujung perenahna Karawang.[2]
Sanajan aya asal sajarah primer nyaéta Naskah Bujangga Manik sarta catetan ti Cornelis de Houtman anu nyebutkeun kecap Karawang, sawaréh urang nyebutkeunana Kerawang adapula anu nyebutkeun Krawang kawas anu ditulis dina buku miracle sight west java anu dipedar ku Propinsi Jawa Kulon. Sedengkeun dina buku Sajarah Karawang anu ditulis ku R. Tjetjep Soepriadi disebutkeun asal muasal kecap kasebut, kahiji asalna ti kecap 'Karawaan' anu ngandung harti yén wewengkon ieu loba aya ranca, hal ieu dibuktikeun jeung lobana wewengkon anu ngagunakeun kecap ranca di hareupeunana kawas, Ranca Gabus, Ranca Monyét, Ranca Merta sarta séjén-séjén. sajaba ti éta asalna ti kecap Kera sarta Duit anu ngandung harti yén wewengkon ieu baheulana mangrupa habitat sato sajenis monyét anu saterusna robah jadi dayeuh anu ngahasilkeun duit, sarta istilah séjén anu asalna ti Walanda kawas Caravan sarta séjénna.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Ada kesalahan di dalam gadget ini

Pengikut